Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών 1821

Το μνημείο των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 βρίσκεται στο λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας και Δημιουργήθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Έθνους από τους Τούρκους. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στη σημερινή του μορφή, πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971. Το Ηρώο αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.

 

ΤΟΠΟΣ ΘΥΣΙΑΣ

Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων & Ιερό Προσκύνημα είναι ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων στην διαδρομή προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί όπου εκτελεστήκαν άνδρες άνω των 13 ετών από τους Γερμανούς την 13η Δεκεμβρίου του 1943. 

Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης μας είναι το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο ιστορικός και μαρτυρικός τούτος χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα.

Αρχοντικό της Παλαιολογίνας

Επί της οδού Αγίου Αλεξίου (πίσω από την κεντρική πλατεία) βρίσκεται ένα σπάνιας ομορφιάς οικοδόμημα του 15ου αιώνα, το "Αρχοντικό της Παλαιολογίνας" όπου έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και σας ταξιδεύει στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων.Στις ιστορικές πηγές αναφέρεται ότι το αρχοντικό πιθανών κτίστηκε από τον Θωμά Παλαιολόγο, όταν καταστράφηκε το περίφημο Φραγκικό φρούριο του Geoffroy de Tournay και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Την ίδια περίοδο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πιθανών δώρισε το Παλάτι στην πριγκίπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη ευγενών από την Χαλανδρίτσα και συγγενή της Αυτοκρατορικής οικογένειας.Είναι αξιοπερίεργο ότι παρά της δραματικές περιπέτειες του έθνους, το θρυλικό "Αρχοντικό της Παλαιολογίνας" έχει διασωθεί από όλες τις καταστροφές της πόλης... με μόνη φθορά το χρόνο & κάποιες αλλαγές από τους Τούρκους να το έχουν επηρεάσει. Το κτίριο διαρθρώνεται σε τρεις ορόφους, με συνολικό εμβαδόν 530 τ.μ.

 

Κάστρο των Καλαβρύτων

Το κάστρο των Καλαβρύτων ή Κάστρο της Ωριάς, βρίσκεται σε λόφο ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιομέτρου από το κέντρο της. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας, από τον πρώτο βαρώνο των Καλαβρύτων , Όθων ντε Τουρναί (Othon de Tournay), μετά το 1208. Ο λόφος στον οποίο βρίσκεται είναι φυσικά οχυρωμένος σε υψόμετρο 1170 περίπου μέτρων, ενώ η παραπλήσια πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται σε ύψος 750 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Δεσπόζει λοιπόν 400 περίπου μέτρα ψηλότερα από την πόλη, σε πλαγιά του Χελμού. Γύρω από το κάστρο υπήρχε ένα πυκνό δίκτυο πύργων και περιφερειακών οχυρώσεων, σκοπός των οποίων ήταν η έγκαιρη ειδοποίηση του κάστρου, αλλά και ο έλεγχος των περασμάτων. Πάνω στο λόφο όπου βρίσκεται το κάστρο, υπάρχει ένα πλάτωμα περίπου 30 ή 20 στρεμμάτων, το οποίο ήταν στο εσωτερικό του κάστρου. Στις δυτικές πλαγιές του λόφου υπάρχουν ερείπια αρχαίας και μεσαιωνικής εποχής.Σήμερα υπάρχουν μόνο ερείπια από το Κάστρο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάνεσι Καλαβρύτων, Θέση Λιβάδι
25013 Μάνεσι, Ελλάδα

Τηλ : +30 26920 41232
Κιν  : +30 6984 554072
          +30 6947 506632

Email: manesiapartments[AT]gmail[DOT]com

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ